Колима на море у Грчку

Share Button

Све је више грађана Србије који се одлучују за летовање у Грчкој. Покушаћу да опишем карактеристичне „тачке“ — ствари на које треба обратити пажњу на путовању до Грчке. На наредној слици је мапа путовања.

Мапа пута од Крагујевца до Грчке

На основу мог искуства, могу рећи да је путовање до Грчке лакше него до Црне Горе. Пут је много бољи и нема бахатих возача. А када узмемо у обзир и много лепше море и укинуте визе, вероватно ће се све више туриста „селити“ из Црне Горе у Грчку. Године пред нама ће то показати.

За пут до Грчке потребно је:

  • међународна возачка дозвола – потребна у Македонији и Грчкој,
  • зелени картон – потребан у Македонији,
  • противпожарни апарат.

Можете наићи по Интернету како није потребно нешто од наведених. Могу вам и пријатељи саветовати слично. Међутим, најрелевантније податке нашао сам на сајтовима ауто-мото савеза Македоније и Грчке. Такође, знам и особе које су платиле казну због непоседовања наведеног (350е за непоседовање међународне возачке дозволе). Тако да, ако не желите да се коцкате и падате у милост полиције, обезбедите на време оно што се званично захтева од вас.

Безоловног и дезела можемо наћи на свим пумпама, тако да ћу скренути пажњу само на пумпе где је могуће точити ауто-гас.

Путовање кроз Србију

Полазна тачка је Крагујевац — стара српска престоница. Крајња дестинација је Неи Пори у олимпској регији — по мапи око 625км или око шест и по сати вожње без одмора. Од Крагујевца до Баточине, где излазимо на ауто-пут, имамо око 25км. Пут је једним делом у изградњи, јер по плану и ту треба да буде један крак ауто-пута. Надам се де ће се та деоница убрзо и завршити.

Због малог капацитета боце за плин (око 26 литара) стајемо на плинску станицу АМСС код мотела Наис поред Ниша. До пумпе долазите тако што се искључите са ауто-пута код мотела Наис, где се са десне стране налази пумпа НИС петрол. Међутим, не идете скроз десно до уласка за пумпу, већ идете благом низбрдицом пре пумпе неких пар стотина метара. Наићи ћете на подвожњак са десне стране; прођите испод њега и одмах скрећете лево. Тим путем стижете до мотела Наис, друге НИС петрол пумпе и до АМСС плинске станице. Плаћање искључиво готовински – нема аутомата за картице. Након напуњеног резервоара, био сам миран до уласка у Македонију, јер на путу готово да нема плинске станице ако не рачунамо улазак у Лесковац, Врање и сл. Боље сипати чешће него непотребно возити на бензин.

Недалеко од Лесковца силазимо са ауто-пута и возимо се магистралним путем све до Прешева. Ако вам је потребан одмор или желите да попијете кафицу и нешто поједете, добро решење је мотел Џеп у Грделичкој клисури. Код Прешева излазимо поново на ауто-пут, где је завршена деоница све до границе са Македонијом.

Путовање кроз Македонију

Након пређене границе наилазимо на прву пумпу али продужавамо даље јер немају ауто-гас. Следећа пумпа је Лук Оил, где стајемо и допуњујемо резервоар. Приметићете да је цена знатно нижа него у Србији. А тек је разлика у односу на цену у Грчкој (око 1 евро по литру). Иначе, од радника на пумпи сам сазнао да је цена безоловног и дизела у Македонији иста на свим пумпама, док за ауто-гас може да варира.

Настављамо пут до Грчке. Дужина пута кроз Македонију је око 180км. Спремите евро у папирним апоенима, јер од 2012. године Македонци више не примају кованице. Кусур враћају у денарима. Путарина кроз Македонију у једном смеру – три наплатне рампе, стаје нешто више од пет евра. Магистрални пут кроз Македонију је солидан. Бићете разочарани ауто-путем – рупе, напрслине, неравнине. Ауто-пут кроз Србију је много бољи. Клисура кроз коју протиче река Вардар је врло слична нашој Грделичкој клисури, будите мало опрезнији.

Путовање кроз Грчку

Граница Македонија-Грчка

Стижемо до границе са Грчком. Пре саме границе свратите до последње пумпе у Македонији и допуните резервоар ако желите да уштедите нешто новца због велике разлике у односу на цене у Грчкој. Што се квалитета тиче, ја нисам осетио разлику између квалитета ауто-гаса у Македонији и Грчкој.

У Грчкој је пут далеко бољи, било да говоримо о магистралном или о ауто-путу који често има четири траке. Ипак, ограничење на ауто-путу је 120км/ч. На путу до Неи Порија пролазимо поред Солуна, кроз Катерини, поред Паралије, Лептокарије и Платамоне. Пред нама су три наплатне рампе – путарина кроз Грчку ће нас коштати око пет евра у једном смеру. Када је реч о бензинским станицама, њих има довољно, а ауто-гас се може напунити на Шеловим пумпама.

На око 55км од границе (око 40 минута вожње), стижемо до првог излаза за Солун (Thessaloniki) – не скрећите, већ наставите пут даље. Овај пут води кроз индустријску зону Солуна. Након 11км стижемо до раскрснице нама важне а приказане на слици која следи.

grcka_kolima_skretanje_keterini

Право пут води преко надвожњака до Солуна, тзв. „три прста“, оства Тасос, итд, Ми скрећемо десно за Катерини. До Неи Пори настављамо пут још око 105км. Убрзо пролазимо кроз Катерини и поред Паралије. Нема битних скретања већим делом пута. Недуго после Лептокарие наилазимо на последњу наплатну рампу и ту силазимо са ауто пута. За разлику од ауто-пута, саобраћајни знаци на магистралним путевима су лоши – изгубили су флуоресцентност, а није мали број оних прецртаних спрејом. Зато обратите пажњу – врло лако можете да наиђете на раскрсницу а да нисте на време уочили знак СТОП и да не можете безбедно да се зауставите.

На око 15км од наплатне рампе наилазимо на прво скретање за Неи Пори. Пролазимо кроз место Платамон где имамо два скретања са десне стране који нас воде до Неи Пориа. Друга варијанта је да наставимо још око 1км где имамо друго искључење које нас директно води у Неи Пори.

grcka_kolima_nei_pori_plaza

Неи Пори је мало место са врло широким улицама. Свако сналажење не предстваља никакав проблем. Нема пуно саобраћаја по улицама, јер се ради о правом туристичком насељу. Такве су и плаже – огромне и пешчане, што се и види на претходној слици. Али, о самом месту Неи Пори и о његовој туристичкој понуди можда неком другом приликом у неком другом чланку.

У повратку…

Ништа посебно не бих издвојио за повратак из Грчке – све исто само у обрнутом смеру :)

Једино што може да делује збуњујуће је скретање на ауто-путу за Македонију, односно Скопље. Скретање је са леве стране пута а на саобраћајном знаку пише SKOPIA (ΣΚΟΠΙΑ). Мада, ако знате да читате грчка слова сигурно нећете превидети овај знак.

Кроз Србију, ако пожелите да одморите и нешто поједете, свратите у мотел Предејане. Позната је њихова лепиња са кајмаком – пробајте ако до сада нисте имали прилику.

Share Button